Sluiten

Categorieën

Filters
  Kim wagemakers - Donderdag 25 Januari 2020

  Koken met de tajine

  Wat is een tajine?
  De tajine is een Marokkaanse stoofpot, vaak van aardewerk, die bestaat uit een ronde schaal en een hoge, kegelvormige deksel. Door deze vorm wordt het eten door en door gestoomd en worden alle smaken optimaal gemengd. Het aardewerk neemt langzaam warmte op en houdt deze lang vast. Ook gerechten uit de tajine, welke ook wel tajin of tagine wordt genoemd, worden tajine genoemd. Een gerecht met kip wordt bijvoorbeeld een kiptajine genoemd.

  Een tajine is erg veelzijdig. Zo kan deze gebruikt worden om gerechten in korte tijd te bereiden. Vlees, vis en groenten kunnen er in gegrild worden. Gerechten kunnen ook langere tijd gestoofd worden. Het vocht dat vrijkomt bij de bereiding valt door de vorm terug in de schaal van de tajine, waardoor de ingrediënten sappig blijven en vlees lekker mals wordt. Hierdoor ontstaat vaak een heerlijke saus.

  Er zijn tajines van metaal of andere materialmen. Kijk goed op de gebruiksaanwijzing van de verpakking voor het juiste gebruik van deze tajines. Er zijn ook veel sierlijk beschilderde tajines op de markt. Veel van deze tajines zijn puur ter decoratie bedoeld. Let hierbij dus op voor u een tajine aanschaft.

  Serveren kan rechtstreeks uit de tajine. Omdat bij bereiding van gerechten in de tajine niet alleen alle sappen, maar ook alle geuren bewaard blijven, is het een vaak ware geursensatie om de tajine op tafel in bijzijn van alle eters te openen!

  Gerechten uit de tajine
  Feitelijk kunnen bijna alle ingrediënten in een tajine klaargemaakt worden. De Arabieren introduceerden in de 7e eeuw het idee om zoet en zuur te combineren door het gebruik van honing en fruit. In de tajine worden vlees en vis vaak gecombineerd met bijvoorbeeld dadels, abrikozen, citroenen, sinaasappels en vijgen. Daarnaast zijn kruiden en specerijen onmisbaar. Deze zijn voor de intense smaak van de tajine erg belangrijk. Veel gerechten worden gegarneerd met verse koriander. Het is heerlijk om zoet, zuur en pittig te combineren in een tajine. Maak een tajine bij voorkeur met verschillende, kleurrijke ingrediënten en gebruik voldoende kruiden om het gerecht een krachtige smaak te geven. Let goed op de vochtbalans, veel ingrediënten, vooral groenten, geven veel vocht af, waardoor de tajine te nat kan blijven. Wanneer een tajine helemaal droog valt, zal de onderkant aan gaan bakken. Probeer dat te voorkomen door regelmatig te kijken.

  Klassieke combinaties in de tajine zijn bijvoorbeeld lam met pruimen en amandelen, vis met tomaat, gember en saffraan of kip met olijven en ingemaakte citroen. Het geheim van een goed tajinegerecht is het lange tijd zacht stoven tot het vlees of de vis bijna uit elkaar valt. De olie en sappen uit de ingrediënten mengen zich tot een saus, die later met brood of couscous gegeten kan worden. Traditioneel is een gerecht uit de tajine een onderdeel van een maaltijd met vele gangen. Maar er kan makkelijk een volwaardige maaltijd van een tajine worden gemaakt door er couscous, rijst of brood en een salade bij te serveren.

   

  News & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking